De geschiedenis van speelautomaten / Flipperkasten
In de negentiende eeuw is de Flipperkast ontwikkeld en op de markt gekomen. Dit waren nog zeer primitieve Flipperkast waarbij een biljart tafel schuin gezet was en met een klein biljart keu werd de bal dan het spel in geschoten. In de tafel zijn een aantal spijkers verwerkt waardoor de bal een onvoorspelbare weg aflegt in de kast. Deze spijkers worden in het Engels Pins genoemd, zo is de Pinball ontstaan. De keu in de Flipperkast werd na een bepaalde tijd vervangen door een mechanischme dat de bal afschiet. De Flipperkast die in 1870 werd ontwikkeld is tot 1930 niet veel verandert. In deze periode zijn de muntinworp en het mechanisme Tilt verwerkt in het kast. Waar voor 1938 de punttelling nog werd bij gehouden door de mensen zelfs gebeurde dit na deze tijd door de Flipperkast zelfs. De Flipperkast werd in dit jaar namelijk uitgebreid met een kop kast die op de achterkant van het schuine kast werd gemonteerd, hierdoor kon van nu een beloning worden uitgedeeld aan de speler. Dit werd gedaan in de vorm van een extra bal of een vrij spel dat gespeeld kon worden.
Strenge wetgeving mbt speelautomaten
In de verenigde staten is er een strenge wetgeving omtrent gokspellen waardoor de Flipperkast na de toevoeging van de kopkast gezien werd als een kansspel. Hierna is Bally de Flipperkasten gaan ontwikkelen waar mee u geld kon winnen. Door de vergroting van de kop kast werd het voor kunstenaars aantrekkelijk om deze op fleuren met grafische kunstwerken. Zoals al eerder aan bod kwam is de punttelling verwerkt in de kopkast dit wordt gedaan in oplichtende velden. De Flippers bestonden in deze tijd nog niet. Tot 1947 kende niemand in Europa de Flipperkast en werd het alleen nog maar gespeeld in Amerika. De Flipperkast kwam naar Europa samen met de bevrijdingstroepen, deze brachten na de oorlog de Pinball mee. Nederland is een van de weinige landen die de vertaling van het woord Pinball naar eigen taal gebruikt, zo kennen wij de Pinball beter als Flipperkast. De Flippers in de Flipperkasten van deze zaten verkeerd om in de kasten ten opzichten van nu. De Pinball onderging nogmaals een up date namelijk de roterende telwerken in de topkasten werden verkleind waardoor er meer tellers in een kast verwerkt konden worden. Vanaf toen konden zelfs Flipperkast ontwikkeld worden voor vier of twee spelers.
Ontwikkeling van het flipperkast spel
Tot diep in de jaren '70 bleef de flipperkast een mechanisch apparaat. In de jaren 70 kenmerkte de flipperkast zich als een mechanisch apparaat. Talloze relais en motoren moesten alle functies aansturen binnen de flipperkast. Dit leverde de welbekende belletjes en rateltjes op die iedereen bekend in de oren klinken. Echter komt er geen computergeluid in de buurt van het authentieke geluid van de échte flipperkast.
De volgende ontwikkeling werden de elektronische cijfers, ze werden niet meer weergegeven door ronddraaiende schijven. De 'echte' spelers vonden dit geen goede ontwikkeling en vonden de roterende schijven 'part of the game'. Echter opende deze techniek de deuren voor nieuwe ontwikkelingen en deze waren ook nog eens een stuk goedkoper.
De eerste elektronische kasten hadden nog wel bellen voor het geluid. Echter nam de belangstelling af voor de flipperkast, omdat men overstapte naar de bekende gokkasten. Deze waren een stuk goedkoper en namen door het horizontale spel een stuk minder ruimte in beslag.
In de jaren 80 kwam het multilevel speelveld op de markt. Dit spel had verschillende lagen en zodoende kwam er meer diepte in het spelletje dat flipperen heet. Dit zorgde voor een enorme opleving van het spel.
In de jaren '90 kwam een andere trend opzetten, door de nieuwe mogelijkheden en een dieper speelveld kwam er meer actie in het spel. Je was minder snel af en door de leuke effecten kon men langer genieten van een flipperspel. Na deze korte heropleving begon de aftakeling van het flipperspel nu eigenlijk pas echt. De ene na de andere fabriek sloot zijn deuren.
Moderne pinball automaten
Echter was er nog een fabrikant die zijn flipperkast bleef doorontwikkelen. Deze nieuwe kasten werden geïntroduceerd door Williams in het jaar 2000. Deze kreeg dan ook de naam Pinball 2000. Deze apparaten zijn niet meer voorzien van aparte systemen maar zijn voorzien van een computer die ook in uw PC zit. Deze fabriek sloot echter ook zijn deuren door de teruglopende vraag en zodoende ging ook de laatste flipperfabriek op de schop.
Heden ten dagen is er slecht nog 1 fabriek operationeel: Stern Pinball. De kasten van dit bedrijf zijn nu gebaseerd op series en films om zo toch nog een nieuwe doelgroep aan te spreken. De techniek is zeer goed, vele effecten worden nagebootst uit de film, zo rennen hele hordes Orks achter Frodo uit de Lord of the Rings aan. Het is jammer dat de belangstelling zo is gedaald, maar gelukkig houd een groeiende groep enthousiastelingen de pinball nog steeds in ere.
Meer info over flipperkasten vind je op de wikipedia pagina over flipperkasten.